Pannon Falap-Lemez Head Office by Ferdinánd and Ferdinánd

Hungarian architects , designed the head office for , a manufacturer of wood panels in Biatorbagy, Hungary.

.

Pannon Falap-Lemez Head Office by Ferdinánd and Ferdinánd

The head office building designed by  Ferdinánd and Ferdinánd Architects stands out from the industrial buildings of the Biatorbágy area: the way it is located is outstanding by itself, on the top of a steep hill, it is dominating the area bellow, however its shape also brings a new “wind” which is  definitely in contrast with the usual industrial objects of the neighbourhood.

Location:
The two blocks of the building cut their place with strict line into the steep hillside. Behind the head office building which dominates the sight a warehouse was erected which is connected to the main block by a slim bridging element. In the design of the warehouse, the puritan functionalist norms of industrial architecture were fully adhered to: the 1500 square meter rectangle shaped block was divided into ships. This outside of the warehouse block was given a plain white colour, it was made of prefabricated reinforced concrete, and a very simple 8 meter high storing room was created inside.

An entirely different concept is reflected both in the shaping and in the selection of materials of  the main block.

Materials:
The representative wing was built on a two storey concrete foundation using BINDER BBS wooden panels.  Both the supporting walls and the separation walls were built by these panels, furthermore this material was used for the roof covering. The wooden panels are made of pine tree layers put on top of each other in opposing directions, these layers were then pressed to create a very strong material. It has good vapour barrier facilities, and can store internal temperate very efficiently. The prefabricated panels were cut to size based on the plans provided by the architect and were assembled on the site within 10 days. Probably this was the shortest work phase of the overall construction period (six months altogether).

Form:
The somewhat  trapezoid-shaped block is connected to the bridging block with a slight inclination. This homogeneous  block is only broken on the left and right front corners of the second floor by protrusive cubes – they look as if they were separate objects put on or rather into  the building. the building’s simple geometry is also broken by the bold roof element that follow the line of the second floor’s facade.

The color of three protrusive cubes catches the eye: while the ascending wall structures were all covered with light pastel silicate plaster, on the protrusive blocks the surface of the BBS elements were left practically bare, they were merely treated by a thick transparent layer to provide UV protection.

For the first sight the facade looks symmetric, however the wooden cube on the right corner of the building was given more emphasis, it is somewhat bigger, also the entrance is instead if being right in the middle of the facade was draw slightly to the right. This accentuated shift to the right is justified, since other parts of the building complex, such as the court, the open and the covered storage area can be accessed from this direction.

It was the owner’s objective to have a building designed that fits with the company’s functional requirements and whose appearance also refers to the company’s activity: these objectives were met, the head office provides excellent examples on how to utilise the BBS panels creatively.

In general the house looks graceful, young but stable at the same time.

Visit the Ferdinánd and Ferdinánd website – .

Photographer: Istvan Oravecz

.

.

Share this on:

Luminaire – November 2018 – Sollos Teca Bar Cart
Social Media – Pinterest




http://velomarket.org.ua

У нашей организации популярный сайт , он описывает в статьях про Велосипед Giant купить velomarket.org.ua
Наша организация предлагает http://220km.net по вашему желанию, недорого.